Briketter eller piller?

Jeg er godt klar over, at det ville være ideelt, hvis vi kunne varme vores hus op med vindkraft. Det kan bare ikke lade sig gøre. Desværre. Men vi har jo så mange andre muligheder for at varme huset op med andre kilder, som ikke er så skadelige for miljøet, som de fossile brændstoffer jo er. For et par år siden fik vi skiftet vores gamle oliefyr ud med en varmepumpe. Sådan en stor en. Den er ret effektiv og har da også snart tjent sig selv ind. Det var noget af en investering. Men vi kan se på vores varmeregning, at det var en ret god investering.

God investering

Nu er det så bare sådan, at siden vi fik sat varmepumpen op, har vi fået bygget til på huset. Og selvom vi har fået trukket rør til opvarmning med varmepumpe, så har vi ikke fået tilsluttet den del af huset endnu. Det kræver, at vi skifter vores varmepumpe ud, fordi den har ikke kapacitet til at dække den nye del. Og det har vi ligesom ikke en stor nok pengepung til endnu. Vi har dog en plan om, at det vil være fornuftigt at få sat en ny og større varmepumpe op om et par år.
Det betyder, at vi har valgt at få sat en brændeovn op inde i den nye stue. Den, vi har købt, er ret effektiv, og kan sagtens varme hele rummet op i løbet af få timer. Rummet er på ca. 35 m2, så der skal noget til. Men det går fint. Jeg havde bare ikke forestillet mig, at det ville være så svært at hitte rundt i de forskellige former for brændsel til den.

Træbriketter eller træpiller?

Da jeg var nede hos en ekspert, skulle jeg tage stilling til, om det skulle være en brændeovn til træbriketter eller træpiller. Jeg troede dengang, at en brændeovn bare er en brændeovn. Du ved sådan en, man putter et stykke tørt træ i, tænder op, og så brænder den træet. Det er det sådan set også stadigvæk. Men der er bare så mange andre muligheder for at få effektive brændeovne ind i sit hjem, at det kan være noget forvirrende.

Så efter et noget forvirrende besøg hos eksperten satte jeg mig ned for at undersøge lidt mere om brændeovne, inden vi besluttede os for, hvilken model vi ville købe og få sat op.
Det tog sin tid at få taget en beslutning om det. Der er nemlig rigtigt mange brændeovne på markedet, der kan flere ting. Nogle er beregnet til træpiller. Andre til brændebriketter. Nogle kan man fyre i med forskellige materialer.

Materialet?

Men det er ikke kun det, der kan være forvirrende. Man skal også finde ud af, om man vil have en brændeovn, der er lavet af pladejern eller støbejern. Det har også noget at gøre med, hvordan de afgiver varme. Nogle afgiver varme med strålevarme andre med konvektion. Og så findes der brændeovne, der er svanemærkede, andre er ikke.

Vi endte med at købe en svanemærket brændeovn. En med konvektionsvarme, som fordeler varmen via luften i rummet. Og vi bruger træbriketter, som er nemme at opbevare.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *