Hvad er asiatisk mad?
Asiatisk mad, er mad der stammer fra de asiatiske lande, altså asien. Asien er det største kontinent i verdnerne, og har et areal på hele 44,6 millioner km2. Asien består af 50 lande, heriblandt, Indien, Pakistan, Vietnam, Filippinerne, Thailand, Sri Lanka, Sydkorea, bare for at nævne nogle få.
Når vi snakker asiatisk mad, så tænker vi dog primært på vietnamesisk mad, Thailandsk mad, Kinesisk mad, japansk mad, og Indisk mad, som er særlig populært i Danmark.
Hvad kendertegner asiatisk mad?
Du har måske prøvet at spise noget take-away, men ikke helt vært sikkert på, hvilket land det stammer fra? Du har måske noteret dig, at der indgår mange grøntsager, ris og nudler.
Det, som du kan kendetegne asiatisk mad ved, er at der altid er masser af grøntsager i deres retter. Grøntsager som er friske og sunde. Grøntsagerne består af en stor del af retten, og består som en smagsgiver i retten. Dertil, så hører der altid krydderier til i retterne. Det er krydderier lige fra de mere bestante krydderier, til de helt stærke af slagsen. Der bruges også ofte kokos, honning og frø, som sesam, i de asiatiske retter.
Hvis du vil lave asiatisk mad
Hvis du vil begive dig ud i at lave asiatiske retter, så kræver det, efter hvilken ret du skal lave, nogle forholdsvis specielle varer. Det er ikke sikkert, at du finde de rigtige produkter i Netto eller Rema1000, og så må du altså ty til en rigtig asiatisk butik. Her kan du finde lige de råvarer, og ingredienser, som indgår i de fleste asiatiske retter, og priserne er samtidig i den lave ende.
Det som du med sikkerhed finder i enhver ret fra det asiatiske køkken, er ris eller nudler, hvidløg, ingefær, chili, og masser af forskellige krydderurter. Nogle af disse varer, er danske dagligvarebutikker også begyndt at føre, da de kan se en stigende tendens til asiatiske råvarer.
Hvis du vil have det bedste af det bedste
Det er vigtigt, hvis du vil lave mere asiatisk mad derhjemme, at du finder de rigtige råvarer. Det bedste valg, vil være at finde din ynglingsbutik hvor de sælger asiatiske varer. Her finder du de originale produkter, som importeres fra de oprindelige lande. Danske producenter har prøvet, at lave efterligninger af forskellige sovser og dyppelser, men ofte, så har det aldrig den helt korrekte smage, som hvis du smagte det i hjemlandet.
Hvorfor spise asiatisk mad?
En hoved årsag til, at du bør spise mere asiatisk mad, er fordi retterne er meget lette og minimalt af fedt. Dertil får du masser af vitaminer og mineraler igennem grøntsagerne, og kun ganske få kulhydrater. I danske retter bruger vi fed fløde til sovserne, men i de asiatiske lande bruger man kokosmælk, sammen med en form for krydderier. Apopro krydderier, så findes de færreste i de danske dagligvarebutikker, hvilket er endnu en grund til, at du bør undersøge hvor den nærmeste asiatiske butik ligger, så du kan få de bedste råvarer til din mad.