Måske har du en masse papirer og værdier, som du gerne vil opbevare brandsikkert. Det kan jeg godt forstå. Forsikringspolicer kan fx være et eksempel på sådanne papirer. Købsaftalen på huset, eller din hests stamtavle kan være andre eksempler. Måske har du et dyrt ur, eller dyre smykker, som du også gerne vil passe rigtigt godt på.
Brandskab og dokumentskab
Det er derfor en god idé at købe et brandskab – for eksempel her. Det kan være et dokumentskab, eller et pengeskab.
Ordet brandskab dækker over to typer skabe: Dokumentskabe og dataskabe. Der er forskel på dem.
Brandskabe er generelt skabe, som kan sikre, at dine dokumenter / datafiler eller værdier ikke bliver brændt, hvis der skulle opstå ildebrand i dit hus. Sådan tænker man om dem. Men det er ikke helt sådan. Et brandskab kan ikke helt forhindre, at dokumenter bliver ødelagt ved kraftig ildebrand.
Hvordan virker et brandskab?
Det, som et brandskab gør, er, at det holder temperaturen inde i skabet, hvor dokumenterne eller værdierne ligger nede i noget tid. Det kan være mellem 30 minutter og 2 timer, inden ilden får beskadiget værdierne. Går der mere end den tid, som skabet er certificeret til, vil der ske det, at dokumenterne selvantænder. Det sker ved 177o C for dokumenter. For datafiler sker det allerede ved 55 grader.
Overstiger temperaturen inde i skabet 177 eller 55 grader, ja så ødelægges skabets indhold.
Kommer brandvæsenet hurtigt, og kan det slukke for ilden hurtigt, så kan brandskabet sikre, at dokumenterne eller værdigenstandene ikke er kommet til skade. Der går med andre ord ikke ild i skabet – det smelter heller ikke. Det er ildens temperatur, som gør, at genstandene ødelægges.
Der er derfor forskellige standarder for brandskabe. Standardbetegnelsen hænger sammen med, hvor længe, skabet kan beskytte genstandene under ildebrand.
Så hvis du tænker på at købe et brandskab til dine dokumenter, så sæt dig grundigt ind i, hvilken brandtest skabet er klassificeret efter.
Sædvanligvis testes et brandskab efter en nordisk eller europæisk test. Det sker på den måde, at det bliver placeret i en stor ovn, hvor man så måler, hvor lang tid der går, inden temperaturen i skabet når op over 177o eller 55o.
Hvis du beslutter dig for at købe et brandskab, så vil jeg anbefale, at du køber ét, som også er tyverisikret. Så er du sikker. Der sker ikke så mange rigtigt kraftige ildebrande i Danmark, som der sker indbrud.
Mange brande
I 2017 kørte kommunale redningsberedskaber ud til omkring 12.000 brande. Samme år skete der ca. 30.000 indbrud. Så det giver sig selv, at det er fornuftigt at købe tyverisikrede brandskabe. I nogle tilfælde vil det også styrke dig, hvis du efter et indbrud skal gøre krav overfor et forsikringsselskab.
Du kan købe tyverisikrede brandskabe, som har lås med nøgle eller elektronisk lås. Der er fordele ved begge typer lås. Det er op til dig, hvad du bedst kan lide, men jeg ville med garanti sørge for, at jeg først ved, hvad mit forsikringsselskab kræver. Og så ville jeg bestemt også spørge ind til brandsikringen af låsen, hvis jeg køber et skab med en elektronisk lås.