Tøjstørrelser

Der er mange debatter i Danmark i dag.
Én af dem handler åbenbart, om man skal lade være med at nævne jul i forbindelse med forskellige produkter. Forleden så jeg noget om, at et supermarked har kaldt sin medisterpølse for vintermedister, og ikke julemedister, sådan som forbrugerne kender produktet fra forrige år. Det er helt vildt, synes jeg, at man kan få medier og folk til at debattere det. Nogle hænger debatten op på, at vi skal respektere andre religiøse retninger. Ok, Bayram-pølse? Tror ikke, det kommer til at ske. (Ikke alle pølser indeholder svinekød, som muslimerne jo ikke spiser.)

Han eller hun?

En anden debat relaterer til noget, der er sket i Sverige. Her må man ikke skrive ”han” eller ”hun”. Man skal skrive ”hen”. Ligestillingsdebat? Intetkønsgørelse af det skriftlige sprog? Jeg ved det ikke. Men det fik mig til at tænke på, at mange tøjbutikker vil få et problem, hvis det også bliver lov, at man ikke må skrive ”han” eller ”hun” her i landet. Vi får jo tit de her reklameblade med forskellige tilbud med ’gaver til ham eller hende’ eller ’tøjet, han skal have’ eller ’tøjet, hun vil elske’. Hvad skal de skrive i deres fremtidige reklamer og nyhedsmail? ’Tøjet hen ikke kan undvære’?

Store størrelser er vel OK?

Og må de blive ved med at skrive ’tøj til store mænd’? Eller bliver de nødt til kun at skrive ”tøj i store størrelser” – og så må man selv finde ud af, om det henvender sig til mænd eller kvinder? Der er jo mange plussize piger, ikke? Og runde piger skal også have tøj som her: https://www.arkuricurvy.dk/dametoej-943/

Det er jo lige før, at vi ikke har køn længere. Jeg synes, det er overdrevent. At nogle er mænd, og andre er kvinder, er jo sandt. At der er mange mennesker, der føler, at de så er noget indimellem de to køn, er en anden sag. Min mening er bare, at de er ikke en ’noget’ eller en ’intet’. Det er måske os almindeligt tænkende mennesker, der skal lære ikke at eliminere kønnene, fordi vi er bange for at træde nogen over tæerne. Vi skulle måske lære at udvide vores ordforråd? Ved det ikke.

Unisex

Men i torsdags, da jeg var inde for at lede efter jakker til mænd, kom jeg til at tænke på, at mange modefirmaer arbejder med et begreb: Unisex. Det signalerer tøj, der kan bruges af både kvinder og mænd. Alle kan bruge det. Og det er da et fint begreb.
Men altså, jeg mener, det vil være forkert at indføre et ’hen’-begreb i sproget. Politisk korrekthed? Ja, måske. Usmageligt? Ja, det mener jeg virkeligt, det er. Det er, som om at sproget gøres fattigere og fattigere. Men det må svenskerne altså selv bestemme. Det er deres sprog. Jeg synes bare, at det lidt forkert, at vi bruger så meget tid på at debattere det. Skulle vi ikke hellere se at komme videre? Få løst problemerne, vi har med ghettoer, kontanthjælpsmodtagere og strømmevis af flygtninge? Vi kan da løse dem. Der skal måske presses og ofres. Ja, men har vi så ikke et ansvar for at gøre det? Så vores samfund kan blive ved med at være rigt og spændende?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *