Gør-Det-Selv mandens værktøj

Alt efter hvor meget du går op i at være Gør-Det-Selv mand, så er det min erfaring at kvaliteten af værktøjet også er derefter.

Ham der laver mange opgaver derhjemme, har som regel også fundet ud af, at det godt kan betale sig at have værktøj af kvalitet derhjemme.

I denne artikel vil jeg komme ind på hvad jeg mener en Gør-Det-Selv mand bør have af EL-værktøjer derhjemme.

Inden man bare går ud og fylder indkøbsvognen med værktøj, så er der nogle ting man skal gøre op med sig selv inden man går i gang med købene.

 • Til hvilke formål skal jeg bruge værktøj?
 • Hvad er opgavens omfang?
 • Hvor meget vil du bruge af penge på det?
 • Hvad er vigtigt for mig pris eller kvalitet?
 • Kan jeg nøjes med mindre?

 

Til hvilke formål skal jeg bruge værktøj?

Her er det du skal gøre dig nogle tanker om hvilke projekter du skal have gang i. Det virker måske lidt overdrevent hvis du køber en bordrundsav, fordi du skal sætte vinduer i, hvor du derimod bør have en god skruemaskine og borehammer.

Gør op med dig selv hvordan du skal lave opgaven, og hvilke værktøjer du skal bruge for at lave opgaven perfekt. Det er jo en fejl at mange tror at Gør-Det-Selv mandens arbejde er noget juks. Det gælder jo tværtimod om at lave det bedre end fagmanden kan, og tit er det også tilfældet, fordi opgaven er hjemme hos dig selv. Og du derfor kæler lidt for projektet. Der står jo ikke en chef bagved dig for at skynde dig videre til næste projekt. Eller måske gør der… hende den lille man kalder konen, har måske et eller andet at skulle have sagt.

Hvad er opgavens omfang?

Hvor meget skal du have lavet. Er det ok at købe en skruemaskine til 3000 kr hvis du bare skal sætte en skrue i for at hænge tante Olgas billede op? Her kunne man måske finde på en anden løsning der var en smule billigere. Men er det derimod døre/vinduer du skal have sat i, så kan det måske godt være en ide at få en skruemaskine med slageffekt i, så du slipper for bøvlet med også at skal have en borehammer liggende. Vurder omfanget af den opgave du skal løse, og køb det værktøj du finder kan løse de opgaver du har for dig i fremtiden.

Hvor meget vil du bruge af penge på det?

Her kommer hende den lille nok ind i billedet igen, for uden at vide det, så har hun måske hånden på pengepungen. Derfor er det en god ide at sætte sig ned og igen vurdere omfanget af projektet man skal lave, samt veje det op imod hvilket værktøj man har brug for, og hvad det må koste. Det kan måske godt være lige i overkanten at bruge 20.000kr på værktøj, men opgaven kostede 700kr i materialer, og krævede reelt ikke ret meget værktøj.

Hvad er vigtigt for mig, pris eller kvalitet?

Her kan det godt ske jeg ikke er den helt rigtige at spørge, for det er vigtigt for mig at have kvalitet. Jeg går ikke hen og køber den første og billigste maskine jeg ser. Jeg undersøger markedet, finder den model jeg så vil have, og derfra leder jeg efter et tilbud på netop dette mærke og model.

Det gør jeg fordi jeg bruger mit værktøj meget, og dermed behøver det også en god kvalitet. Jeg vil ikke stå i den situation, at jeg går ned på værktøj. Hvis det skal ske, skal det være et nedbrud på det værktøj jeg har. Jeg ved at når jeg køber kvalitets værktøj, så er det også meget pålideligt og robust, så jeg ved at når jeg skal bruge det, så er det også klart til brug. Nogle vælger måske at gå på kompromis med kvaliteten, og det er jo så deres valg, jeg kan bare sige at det vil jeg ikke.

Den skruemaskine jeg køber, skal jeg vide kan klarer de opgaver jeg skal bruge den til. Den stiksav jeg køber skal være stærk nok til at lave præcise lige snit. Den bordrundsav jeg køber skal være robust og have en kraftig motor for at klarer det arbejde jeg vil have den til at lave for mig.

Kan jeg nøjes med mindre?

Det korte svar er ja. Med mindre du laver rigtig mange Gør-Det-Selv projekter, så behøver man ikke købe den absolut bedste bordrundsav, det behøver heller ikke være den skruemaskine der vinder i alle test man skal købe. Igen skal du vurdere opgavens omfang, og finde ud af om for eksempel en lidt mindre skruemaskine kan klarer opgaven for dig. Jeg har erfaret at selv mindre størrelse skruemaskine kan gøre det rigtig godt sammenlignet med de tunge og kraftige maskiner. Det der er vigtigt er at det du køber er kvalitet.

En Gør-Det-Selv mand bør som minimum have følgende EL-værktøjer i sit værksted:

 • Skruemaskine
 • Stiksav
 • Bordrundsav/dyksav
 • Bajonetsav
 • Vinkelsliber
 • Overfræser
 • Borehammer med mejselfunktion

Alle disse maskiner og flere til har jeg lavet en vurdering og bedømmelse af på bygselvviden.dk. Vil du læse mere samt få nogle BILLIGE tilbud, så læs mere her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *