Mistrivsel i folkeskolen

Mange skoleelever trives ikke i folkeskolen. De føler sig overset. De føler, at de ikke kan følge med i undervisningen. Nogle bliver mobbet. En del af dem får lov til at gå i skole på deltid! Det sidste sætter dem ligesom i en bås, der har fået etiketten: ”B-hold”. De bliver bremset i deres videre uddannelse – og det kan blive katastrofalt for dem. Heldigvis er der en løsning, som mange elever på 9. og 10. klasses niveau vælger.

Efterskole er løsningen

De vælger et ophold på en efterskole, hvor de kan få indhentet noget af den tabte indlæring men også få lov til at arbejde med deres store interesser. Fx musik eller madlavning. Eller design og idræt. Et ophold på fx en musikefterskole betyder nemlig ikke, at eleverne kun lærer at spille på elektrisk guitar i et rockband. De lærer også om kommatering i dansktimerne og de får styr på matematik.

De kan også få lov til at vælge fag, der ikke har noget med musik at gøre. Fx madlavning. Det er der faktisk mange unge, der interesserer sig for, fordi de ved at junkfood er skadeligt for dem. Og de der færdige retter, som I kan købe i supermarkederne, smager faktisk dårligt. Så det er forståeligt nok, at mange, der skal på en musikefterskole vælger fag, der har med sind og krop at gøre, når de får muligheden for det.

Som forælder er du tryg

Skal du være bange for at sende dit barn på efterskole, hvis det ikke trives i den almindelige skole? Nej, slet ikke. Der bliver passet godt på din dreng eller pige – og sædvanligvis er der bestemte regler, som de unge skal følge. Fx at de skal passe de pligter, som de får tildelt – eller overholde sengetiderne. Undervisningen, som de skal følge vil da også dække fag, som rammer ind i deres interesse. Fx musik. Tro ikke, at det bare er en selvlært pianist, som giver undervisningen. Nej, det vil være professionelle musikere, dansere, sangere eller scenografer og lyd- og lysteknikere. Der vil nemlig ofte være et mål med musikundervisningen: En årlig koncert. Så alle skal vide alt om hvad en koncert indebærer – og det er ikke kun et spørgsmål om smarte riffs på en guitar.

10. klasse på efterskole på Fyn

Er dit barn et af de heldige, som skal på efterskole på Fyn, så skal du være glad. I har nemlig valgt den helt rigtige lokalisering. Fyn er nemlig ikke så langt væk fra Sjælland eller Jylland. Og her ligger nogle af landets bedste efterskoler. Om det er en kendt eller ukendt efterskole, er lige meget. Undervisningen er professionel.

Fagene er omhyggeligt udvalgt, så eleverne kan få dybere indblik i, hvad det vil sige at være musiker eller designer. Og det kan være en fordel, at afstanden imellem jer ikke er så stor, at I skal bruge en hel dag på at komme på besøg på efterskolen.

Skal dit barn i 10.klasse på efterskole som her? Så skal I vide, at der findes efterskoler, der tilbyder 10. klasse uden at den unge dreng eller pige skal op til folkeskolens afgangsprøver. Han eller hun skal dog deltage i folkeskolefagene og lave særlige projekter, der viser, at undervisningen er blevet fulgt tilfredsstillende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *