Når låsen driller

Kender du den, der mærkeligt hjælpeløse følelse, man får, når man bare ikke kan låse en dør op? Du ved, du skal op på loftet og hente en gammel lampe, som har stået deroppe i måske mange år nu. Du satte lampen derop, fordi, da du flyttede ind i lejligheden, var lampen ikke lige den helt rigtige. Den passede ligesom ikke til stuens møblering. Nu har du så lovet en ven, at han må få lampen. Du vil derfor hente den ned, så han kan tage den med sig, når han kommer i eftermiddag. Og nu står du så der og fumler med en nøgle, der bare ikke kan få døren op.

Så træls

Du ærgrer dig voldsomt. Det kan da ikke passe. Låsen ser da ellers fin ud – sådan udefra. Måske er det en forkert nøgle, du har? Du ringer til viceværten, som kommer i løbet af få minutter. Han er flink. Han har sådan en nøgle, der giver ham adgang til alle døre i ejendommen. Han forsøger også at åbne døren – men har ikke succes. Det undrer ham lidt. Han finder en lille lygte frem og forsøger at lyse på låsen for at se, om der er noget galt. Det giver intet resultat.

Fat i låsesmeden

Han går derfor tilbage til sit kontor og ringer efter en låsesmed i København. Han fortæller dig, at du nok bliver nødt til at være lidt tålmodig. Låsesmeden har travlt. Han kan være her om nogle timer.

Du siger, at det er ok. Du er tålmodig. Efter nogle timer kommer låsesmeden og viceværten.
I går alle tre op på loftet og låsesmeden konstaterer, at låsen er meget gammel. Den er simpelthen forvitret. Derfor kan nøglerne ikke gribe fat og dermed åbne døren.

Låsesmeden fortæller, at han er nødt til at fjerne låsen helt for at kunne åbne døren – og det vil betyde, at du må tage chancen og lade døren til rummet stå åben indtil dagen efter, hvor han så vil komme tilbage og sætte en ny lås i. Han kom jo i den tro, at det kun handlede om, at låsen skulle dirkes op. Du kan se, at viceværten ikke er glad for den tanke. Det er du sådan set heller ikke selv, men du vil faktisk gerne have fat i den lampe.

Havde vi bare haft iLOQ

Viceværten siger, at det er dit ansvar, hvis noget fra rummet forsvinder i løbet af natten, hvis du vælger, at låsesmeden skal åbne døren nu. Tænk hvor nemt, hvis du havde haft et iLOQ låsesystem som dette. Beslutningen er taget: Du ringer til din ven, og fortæller ham, at du ikke har adgang til loftsrummet lige i dag – kan han komme i morgen og hente lampen? Det er fint med ham.

Låsesmeden tilbyder dig, at han kommer i morgen tidlig for at skifte låsen. Flink fyr, den låsesmed.
Du er tilfreds. Glad for, at din ven kan være tålmodig en dag længere. Inden I går ned, tjekker viceværten og låsesmeden dog, også låsen til din nabos loftsrum.

Det er den samme situation: En forvitret gammel lås. Samme eftermiddag får du – og alle ejere i ejendommen en mail fra viceværten. Den handler om udskiftning af låsene til loftsrummene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *