Det er meget ubehageligt og svært at tale om døden. Men det kan være endnu mere vanskeligt at stå i en situation, hvor man ikke har fået det gjort, og dødsfaldet har fundet sted.
Årsagen skal findes i, at det i denne situation vil være op til familien at finde ud af, hvad den afdøde ville have ønsket. Her kan forskellige meninger let komme i spil, og da emnet er personligt og kan rumme mange stærke følelser, kan det desværre føre til store uenigheder – måske stridigheder – i familien.
I stedet for stridigheder og familiefejder bør alt fokus dog hvile på at bearbejde sorgen og netop stå sammen som en familie i den svære tid. Derfor bør du få en bedemand med ind over processen – og forinden have talt om døden.
Hvis du skal bruge en bedemand, kan du gøre det fra dette link https://www.smukbegravelse.dk/esbjerg/, mens der herunder følger en kort guide til, hvordan I kan tage hul på det svære emne.
Tal sammen – også selvom det er svært
Hvis det kan synes svært at tage hul på snakken om døden, kan det skyldes, at det er meget ømt at tale om. Sæt det derfor gerne i relation til noget andet. F.eks. kan man åbne snakken med ”jeg så et program forleden, hvor de talte om begravelse…”. På den måde kan man komme omkring, hvad man selv tænker på i forbindelse med sin egen – eller i forbindelse med, at man nok bliver den, som skal stå for en andens.
En anden metode, hvis det er for svært at tale om, er at man skriver sine tanker og ønsker ned. Man kan følge dokumenter som Min Sidste Vilje, der er beregnet til at komme omkring de væsentlige forhold – som om man f.eks. ønsker begravelse, kremering, askespredning etc., om man har ønsker til sange og salmer etc.
Når dokumentet er lavet, kan man give det til sin lokale bedemand, hvorefter man giver familien besked om, at det ligger dér, når det engang bliver aktuelt. På den måde risikerer ingen at stå og måtte gætte på, hvad den afdøde ville have ønsket, men kan i stedet samle kræfterne om at planlægge en værdig afsked og stå sammen som familie i en svær tid.