Genoptræning efter knoglebrud

Det er sin sag at komme tilbage til almindeligt bevægemønster, hvis man har haft en alvorlig skade – eller et brud. Det kan tage meget lang tid. Men det er værd at følge fysioterapeutens råd, når man er i genoptræning.

Genoptræning efter brud

Hvis du er i et forløb med genoptræning efter brud i en knogle, kan det godt tage lang tid. Tiden, det vil tage, afhænger af bruddet, du havde. Det kan være, at du har haft et langt hospitalsophold, og dine muskler er blevet meget svage. Det vil derfor tage tid at genoptræne dem, så du kan fungere normalt igen. Du bruger nemlig ikke knoglen til at gå med. Du bruger musklerne omkring knoglen. Og senerne. Det er dem, der skal trænes op.

Tiden, der skal bruges på genoptræningen efter en skade, afhænger meget af din fysiske kunnen inden skaden. Hvis du fx var toptrænet, så kan det i nogle tilfælde gå hurtigere med at komme tilbage til det niveau, du var på, end hvis du ikke var i form.

Generelt kan man sige, at hvis man ikke er i rimelig god fysisk form, så vil det tage længere tid.

Naturligvis kommer det også an på, hvad det er en skade, du har været ude for. Har du brækket et ben, eller er det en sene, som har forstrakt sig? Det spiller stor rolle.

Forstrækninger

En forstrakt sene kan i nogle tilfælde kræve meget lang hviletid, inden den kan bruges normalt igen. Genoptræningen vil derfor tage længere tid. Det kan ovenikøbet tænkes, at der har været en inflammation i senen. I sådanne tilfælde vil det kræve meget tid, inden du kan bruge fx skulderen rigtigt igen.

I mange tilfælde er genoptræning efter et brud eller en skade blot et spørgsmål om, at du giver dig selv tiden til det. Du skal med andre ord følge fysioterapeutens anvisninger, så du ikke overanstrenger musklerne. Du skal på den anden side, heller ikke lade være med at gå til træningen. Der kan være nogle bevægelser, som du skal øve dig på, mens der er, andre bevægelser, som ikke vil gøre godt for dig.

Det er ikke til at sige, hvor lang tid et helt genoptræningsforløb vil tage. Det afhænger selvfølgelig af, hvad der skal trænes. Genoptræning efter skader kan tage lang tid. Men det er rimeligt at sige, at en enkelt træningssession vil vare mellem en halv og en hel time. Det kan dog også variere.
Efterhånden som du kommer i bedre fysisk form, kan træningstiden for en enkel session forlænges en smule.

Når du er i et genoptræningsforløb, er det vigtigste, at du har tålmodigheden med dig. Du kan blive irriteret, over at der er nogle bevægelser, som du ikke kan udføre. Det kommer. Bare du ikke mister tålmodigheden og opgiver.
Der er nogen, der siger, at man skal skynde sig langsomt.
Det er lige præcist, det, du skal.

Smerter

Overtræner du, så får du muligvis skader andre steder, fordi dine muskler kompenserer for smerten. Undlader du træningen, ja så kommer du ikke til at kunne det samme som før.

Sammen med træning kan du få vurderet, om du har behov for smertebehandling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *